Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

29 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ



 «Η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα»
    
Ιδρυτικό μέλος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός μιλάει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» για τις επιπτώσεις του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος, που γνώρισε η ανθρωπότητα στις 26 Απριλίου του 1986.
 «Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έδειξε ότι η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα και από τη διαρροή στην Ουκρανία, υπήρξαν επιπτώσεις μέχρι την Αυστραλία» τονίζει ενώ καταγγέλλει αφενός τον 


στρουθοκαμηλισμό που επιδεικνύει ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αφετέρου την υποκρισία αυτών που μιλούν για «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας» μετά και τον καταστροφικό σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία που προκάλεσε τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Το ολέθριο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1986 ξεκίνησε από τον αντιδραστήρα αριθμό 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ, που ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα βρίσκεται στην Ουκρανία και ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και τα εγκαύματα που υπέστησαν πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ενώ επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία, γενετικές ανωμαλίες, παραμορφώσεις και αυξημένη παιδική θνησιμότητα να συνδέονται με το ατύχημα στο Τσερνομπίλ.

Χημικός μηχανικός ο Νεκτάριος Σαντορινιός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη και λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στην ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή της Μεσογείου. 

«Δεν υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Είναι επικίνδυνη η οποιαδήποτε χρήση της για αυτό και πρέπει να δυναμώσει το αντιπυρηνικό κίνημα στη Μεσόγειο» επισημαίνει «επειδή η χώρα μας μπορεί να μην διαθέτει πυρηνικά στο έδαφός της όμως υπάρχουν γύρω μας ή σχεδιάζονται, όπως το Μπέλενε στη Βουλγαρία και το Ακούγιο στην Τουρκία».


Το αντιπυρηνικό παρατηρητήριο της Μεσογείου μαζί με ανάλογα κινήματα στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν δημιουργήσει το Δίκτυο κατά των πυρηνικών: Mediterranean No Nuclear Neighbourhood (MN3) για μία Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά. stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου