Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό


Μασσαλία, 12 έως 17 Μάρτιος, 2012

Το νερό είναι πολύτιμο: μόνο το 60% του πληθυσμού της Γης έχει κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ούτε στην Ευρώπη δεν είναι η πρόσβαση αυτή εγγυημένη για όλους πάντα. Σήμερα 12 Μαρτίου, στη Μασσαλία, το 6 Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό αρχίζει τις εργασίες του και την Πέμπτη το ΕΚ συζητά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ίδιας της Ένωσης.
Το ΕΚ συζήτησε το θέμα της πρόσβασης στο πόσιμο νερό με ειδικούς του τομέα που προσεκλήθησαν να καταθέσουν σε ημερίδα της επιτροπής Περιβάλλοντος στις 8 Μαρτίου. Στην ίδια ημερίδα μάλιστα, παρουσιάσθηκε μελέτη του ΕΚ για το μέλλον της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ένωσης, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα του 



νότου (λόγω ξηρασίας) αλλά και του βορρά (λόγω μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας και εντατικής βιομηχανικής παραγωγής).
Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή περιβάλλοντος, ο εισηγητής, Αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Richard Seeber, υπενθύμισε ότι αν το "γαλάζιος πλανήτης" διαθέτει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, μόνο τα 35 εκατομμύρια ή το 2,5% είναι αξιοποιήσιμο από τον άνθρωπο. "Η ΕΕ έχει ήδη ουσιαστικό νομοθετικό πλαίσιο" σημείωσε η σκιώδης εισηγήτρια των Σοσιαλιστών, Edite Estrella (Πορτογαλία), αλλά "πολλά απομένουν να γίνουν", καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι απαιτήσεις της ηλεκτροπαραγωγής και της γεωργίας δημιουργούν προβλήματα λειψυδρίας σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΕ αναθεωρεί τώρα τη νομοθεσία της για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εφαρμογής της αλλά και για να περιλάβει νέες απειλές, όπως είναι η διάχυση νέων χημικών αποβλήτων όπως είναι τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες ή τα απόβλητα των φαρμακοβιομηχανιών στους υδάτινους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου