Σήμερα : ΄Ωρα 8.30 μ.μ. Σβήνουμε τα φώτα

Λόγος πανηγυρικός της ημέρας
Μία μέρα αφιερωμένη στο νερό δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει ανάχωμα στις 365 μέρες κακοποίησης του νερού.
Εδώ και δεκαετίες αποτελεί μόνιμο αίτημα των λαών η «άμεση» διαχείριση του νερού από τις τοπικές κοινωνίες, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της καθεμίας, ώστε να γίνει εφικτή η ελάχιστη πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό και στοιχειώδη αποχέτευση, αλλά και όλοι υδάτινοι χώροι Ποτάμια, λίμνες, θάλασσες κ.α., να γίνουν χώροι χαράς διασκέδασης, ψυχαγωγίας, και άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
Σήμερα λήγει και τo «5o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό», στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελεί και αυτό μία ευκαιρία για στήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών να θεσπίσουν συμμετοχικά και δημοκρατικά συστήματα διαχείρισης του νερού. Τα συστήματα αυτά, μπορούν να φέρουν μια αλλαγή στη διαχείριση των υδάτων και μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά μόνο αν είναι αποτελεσματικά, να σέβονται τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και να σχεδιάζονται με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης κακοποίησης και έλλειψης νερού, αποδεικνύονται τα παιδιά, καθώς ένα στα πέντε παιδιά του πλανήτη στερείται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για να ζήσει, δηλαδή
Παράλληλα, η έλλειψη αποχέτευσης, όχι μόνο προκαλεί τη διάδοση ασθενειών, όπως η δυσεντερία και ο τύφος, αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνει τη θέση των κοριτσιών και νέων γυναικών που αναγκάζονται, ελλείψει φυσιολογικής τουαλέτας, να αφοδεύουν μόνο τη νύχτα και σε απομονωμένα μέρη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της UNICEF, μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και γυναικών δέχονται επιθέσεις ληστών ή βιαστών στα απομονωμένα αυτά σημεία, και για το λόγο αυτό η ύπαρξη στοιχειώδους αποχέτευσης στους δημόσιους χώρους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την υγεία, μα και για την ίδια την ασφάλειά τους.
Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005-2015 ως τη «Διεθνή Δεκαετία για Δράση», απευθύνοντας έκκληση για συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, αν δε ληφθούν άμεσα μετρά σύμφωνα με τους επιστήμονες ως το 2015 θα υπάρχουν 2,4 δις άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδες καθαρό νερό και αποχέτευση.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η περιβαλλοντολογική ρύπανση του νερού που υφίσταται στους περισσότερους ποταμούς της Ελλάδος, στις θάλασσες, τις λίμνες, ακόμη και στις φυσικές πηγές του νερού. Η κακοποίηση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό μπορεί να το δει κανείς καθημερινά κοιτώντας τα ποτάμια της πόλης των Τρικάλων αλλά και ευρύτερα του νομού Τρικάλων για να διαπιστώσει σε τι οικτρή κατάσταση και πόσο ανυπεράσπιστο ακόμη είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου το νερό.
Αν δε πάρουμε το γρηγορότερο μέτρα για το πολύτιμο αυτό αγαθό της ζωής και του περιβάλλοντος χώρου είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η φύση θα μας εκδικηθεί με το σκληρότερο τρόπο, με αυτή την έννοια μπορούμε να στρέψουμε τα μάτια και στο Διεθνές Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας από τους συμμετέχοντες... την απαιτούμενη σοβαρότητα και όχι μόνο ευχολόγια..
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, η ετήσια κατανάλωση νερού ξεπερνά τα 800 κυβικά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από 600 κυβικά ανά κάτοικο. Στην Ελλάδα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η βιομηχανοποίηση της γεωργίας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους υδάτινους πόρους αφού συνεχώς η ζήτηση για καθαρό νερό συνεχώς αυξάνεται.
Αν δε σταματήσει ο ανεπτυγμένος κόσμος να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα τα αποθέματα νερού, τους ποταμούς και τις θάλασσες και κάθε μέρα οι άνθρωποι να τροφοδοτούν με ρύπους τα διάφορα στάδια του κύκλου του νερού, από παροχέτευση λυμάτων αγωγών στη θάλασσα μέχρι ρίψη επικίνδυνων χημικών στα ποτάμια μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η ανάγκη για εξοικονόμηση του νερού, η υπεράσπιση και η προστασία όλων των υδάτινων πόρων είναι μεγαλύτερη και επιτακτική σήμερα όσο ποτέ.
Φίλοι των Ποταμών Ελλάδος.
Ερασιτέχνες ψαράδες Τρικάλων
2ο Φεστιβάλ Νερού-Τρίκαλα 2009
«Κιβωτός» Κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος.
2ο Φεστιβάλ Νερού 2009
Τρίκαλα
Η πόλη των Τριών Ποταμών
10 - 13 Ιουνίου 2009
(Κεντρική Πλατεία)
Μουσικές νερού, ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις φώτο-ζωγραφικής-βιβλίων, χορευτικά συγκροτήματα, ταινίες με θέμα το νερό, προβολές ντοκιμαντέρ και προβολή των υδάτινων μνημείων του νομού μας, η «ιστορία του νερού της πόλης», εκδηλώσεις για τα παιδιά, μαθήματα-σεμινάρια, «Εθελοντές αγάπης» και «Τραπεζώματα αγάπης», εκθέση δραστηριοτήτων πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών και οικολογικών συλλόγων και οργανώσεων, παζάρι με οικολογικά προϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά είναι μερικές από τις εκδηλώσεις και δράσεις του φετινού 2ου Φεστιβάλ 2009 Νερού στα Τρίκαλα.
Άρχισε ήδη να ετοιμάζετε το 2ο συναρπαστικό ταξίδι του νερού, τόσο μέσα από την ιστορία, την πορεία, τη σημασία, τη παραγωγική διαδικασία στη ζωή του ανθρώπου, όσο και στις επιπτώσεις που έχει η περιβαλλοντολογική μόλυνση, η κατασπατάληση των υδάτινων πόρων που έχουν επιφέρει τόσο σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην καθημερινή ζωή του πολίτη, αλλά και στην ύπαρξη του ίδιου του Πλανήτη.
Το νερό έχει αναγνωριστεί από την αρχή του κόσμου ως η βασικότερη πηγή της έμβιας ζωής του Πλανήτη μας. Αυτό το βασικό αγαθό και στοιχείο της ζωής σήμερα κινδυνεύει, από μία Ύβρη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι εναντίον του και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, βιολόγοι και κοινωνικοί αναλυτές που προεξοφλούν ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι ο πόλεμος του νερού, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι μπορούμε - στο χέρι μας είναι - να τον αποφύγουμε.
Στα Τρίκαλα, έχει μια ιδιαίτερη σημασία το νερό, διότι ήταν και είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη και την ιστορία αυτής της Πόλης. Το νερό από την αρχαιότητα ήταν η ζωοποιός δύναμη ενός αρχαίου θεού της Υγείας, του Ασκληπιού και η πόλη ήταν κυριολεκτικά περιτριγυρισμένη από δεκάδες μικρο-λίμνες, ποτάμια, πηγές και πλούσιους υγρότοπους. Άλλωστε και σήμερα, την ονομασία τη πόλης «Τρίκαλα», οι Τρικαλινοί τη συνδέουν με τα τρία καλά και ένα από αυτά θεωρούν το πολύ, το καλό και το καθαρό νερό της πόλης.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας άρχισαν ήδη να παρατηρούνται τα πρώτα σημαντικά ελλείμματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οι θεσσαλικές πόλεις και οι δήμοι ζουν τις πρώτες αψιμαχίες αυτής της έλλειψης και ενός επερχόμενου πολέμου, όπως το περσινό καλοκαίρι που έφερε αντιμέτωπους τόσο τα θεσσαλικά διαμερίσματα , όσο και μεγαλύτερα διαμερισμάτα, όπως της Δυτικής Ελλάδος με την Ανατολική Ελλάδα που χρόνια τώρα ερίζουν για νερό του Αχελώου ποταμού.
Το 2ο φεστιβάλ νερού φιλοδοξεί φέτος να γίνει και πάλι ένα σημείο αναφοράς με μια Γιορτή Ειρήνης, με σύμβολο τον Ληθαίο Ποταμό, ο οποίος προμήθευε με τροφή από τους βιότοπους-υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής και γιάτρευε -Λήθη από τους πόνους των ασθενειών τους ανθρώπους. Φιλοδοξεί να γίνει μια γιορτή Αγάπης για την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων σ΄ολόκληρη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις, δράσεις, και πολιτιστικές παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλουν με την παρουσία τους τόσο σε προβληματισμό για την περιβαλλοντολογική καταστροφή, αλλά και τα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε για την προστασία των ποταμών και των άλλων πηγών και ροών νερού της πόλης, του νομού και της υπόλοιπης Ελλάδος. Προτάσεις επίσης συμβολής και ανάδειξης των ιδιαίτερων και εναλλακτικών μορφών χρήσης του νερού, στην τροφική αλυσίδα, στην παραγωγική διαδικασία, στην ψυχαγωγία, στην διασκέδαση και άλλων μορφών ενασχόλησης και χρήσης που κάνουν το νερό τον πολυτιμότερο φίλο του ανθρώπου και το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής.
Μερικές από τις φετινές εκδηλώσεις και δράσεις μας θα είναι : Μουσικές νερού, ομιλίες, εκθέσεις φωτο–ζωγραφικής-βιβλίων, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, ταινίες νερού και ντοκιμαντέρ, προβολή των υδάτινων μνημείων του νομού μας, η «ιστορία του νερού της πόλης», εκδηλώσεις για τα παιδιά, «Εθελοντές αγάπης» και «Τραπεζώματα αγάπης» κ.ά.. Σας προσκαλούμε όλους δε θέλουμε να λείπει κανείς από αυτή τη Γιορτή του Νερού που σημαίνει μια μεγάλη γιορτή για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος στο 2ο Φεστιβάλ Νερού 2009. Τρίκαλα. Η πόλη των Τριών Ποταμών : Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικής Παρέμβασης «Αγαπώ την Πόλιν». Νέα-Πληροφορίες και συμμετοχές-προτάσεις, εθελοντές στο info@agapo.gr. Τηλ. 2431033259 : www.waterfestival.gr
1o Φεστιβάλ Νερού
Παρά το βριχερό καρό (απογευματινές ώρες) οι επισκέπτες που επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία μέσα από τις δραστηριότητες 15 περιβαλλοντολογικών, πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων, και άλλων κινήσεων να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφίσες, βιβλία, έντυπο ενημερωτικό υλικό τόσο για την περιβαλλοντολογική καταστροφή και ιδιαίτερα των τριών μεγάλων ποταμών του νομού μας, όσο και για την έλλειψη των αποθεμάτων του νερού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία επίσης να αναπολήσουν μέσα από το φωτογραφικό υλικό εικόνες από την εποχή της οικολογικής αθωότητας, τότε που υπήρχε άμεση επαφή με το πόσιμο νερό και η βρύση της κάθε συνοικίας των Τρικάλων αποτελούσε ένας τόπο συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων. Να δουν παλιά πέτρινα γεφύρια που είναι μοναδικά στο νομό μας και άλλα τοπία και ορεινούς δρυμούς και να χαρεί την ομορφιά τους.
Εικόνες από τα παλιά Τρίκαλα και τα καθαρά ποτάμια που έκανε πολλούς Τρικαλινούς να αναπολήσουν την εποχή των παιδικών τους χρόνων. Επίσης εικόνες από την καταστροφική πλημμύρα το 1907 που κατάστρεψε ολοκληρωτικά τα Τρίκαλα. Εικόνες από πουλιά και υδρόβια ζώα που έχουν εξαφανιστεί, όπως της βρίδας του Ληθαίου και άλλα πολλά ζώα και πτηνά που έχουν χαθεί εντελώς από τα ποταμιά μας.
Εικόνες με παλιούς ποδηλατιστές, τότε που το ποδήλατο ήταν το μοναδικό μέσο μετακίνησης και η αγορά του είχε την αξία της αγοράς ενός αυτοκινήτου σήμερα. Τα παλιά Τρίκαλα με τους μεγάλους υδρότοπους των ποταμών όπου σήμερα η μανία της αντιπαροχής, της παράνομης κατάληψης και της παράνομης καταπάτησης έχει σχεδόν εξαφανίσει πολλούς από αυτούς του ζωικούς πνεύμονες της πόλης και έχει δημιουργήσει μια απίστευτη βαρβαρότητα τόσο σε οικιστικό επίπεδο, μετακίνησης, στάθμευσης αλλά και μεγάλης περιβαλλοντολογικής ρύπανσης, όπου οι συνέπειες τους έχουν φτάσει μέχρι το πιάτο μας, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, και σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης των ποταμών όπως είναι το ψάρεμα, να δούνε τη βαρβαρότητα που υπάρχει απέναντι στα ζώα τα οποία πολλές φορές αυτό το γεγονός το αγνοούμε, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, βασανισμού και φρικτού θανάτου. Να δουν έργα τέχνης (ζωγραφικής) με θέματα παρμένα από τις ομορφιές της φύσης. Την καταστροφή των νεοκλασικών και των αρχαιολογικών χώρων μας κ.α.
Τέλος να δει τα ποτάμια τα πρώτα μνημεία του θεσσαλικού πολιτισμού και ιδιαίτερα του Τρικαλινού πολιτισμού τα οποία έχουν υποστεί τόση βαρβαρότητα και ρύπανση και καταστροφή που αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν το νερό που είναι το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής να δέχεται τέτοια κακοποίηση και ο άνθρωπος να μην αντιδρά με το ανάλογο τρόπο.
Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αγαπώ την πόλιν», φορέας διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Νερού –Τρίκαλα- Πόλη των Τριών Ποταμών και η Επιτροπή του Φεστιβάλ ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, τον Δήμο Τρικάλων, τους Χορηγούς, τον Τρικαλινό τύπο, τις Τρικαλινές ιστοσελίδες, τα τοπικά και θεσσαλικά κανάλια που κάλυψαν τις εκδηλώσεις και όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο και με εθελοντική εργασία αυτή την πρώτη μικρή αρχή εκδήλωση - γιορτή έμπρακτης αγάπης για τα ποτάμια του νομού μας και για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αγαπώ την Πόλιν».1ο Φεστιβάλ Νερού –Τρίκαλα-Πόλη των Τριών Ποταμών Τηλ. 2431033259 & info@agapo.gr
O Δήμαρχος Τρικάλων Μ. Ταμήλος
Σήμερα η παρουσίαση του Βιβλίου του Νεκτάριου Κατσόγιαννου. 8.00 μ.μ. «Οι Ανατολικοί παραπόταμοι του Πηνειού νομού Τρικάλων».
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων στα Πλαίσια του Φεστιβάλ Νερού 2008. Σήμερα συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νεκτάριου Κατσόγιαννου (στο Χώρο του Φεστιβάλ) και θα ακολουθήσει συζήτηση. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Συγγραφέας Σωτήρης Γοργογέτας. Πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή όλων των παραποτάμων ανατολικά των Τρικάλων. Μια επίπονη και χρόνια εργασία, όπου για μια ακόμη φορά ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος με το νέο του βιβλίο μας διασώζει την ιστορική μνήμη αυτών των υδάτινων μνημείων των Τρικάλων.
Το πλούσιο φωτογραφικό Υλικό με όλους τους παραποτάμους την ανατολικής πλευράς των Τρικάλων είναι πραγματικά ένα μοναδικό ντοκουμέντο και ιδιαίτερα για τους πολύπαθους παραποτάμους που πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά το βιβλίο του Νεκτάριου Κατσόγιαννου θα κοσμήσει κάθε Τρικαλινή Βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο διατίθεται και στο Φεστιβάλ με την υπογραφή του συγγραφέα καθώς και άλλα βιβλία σχετικά με τα θέματα που προβάλει το φετινό 1ο Φεστιβάλ Νερού στα Τρίκαλα..
Την 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με λαγούτο και τραγούδια για τα ποτάμια της Θεσσαλίας. Θα παίξουν ο Σωτήρης Γοργογέτας και Σωτήρης Τόγελος. Οι φίλοι της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό τον πλούτο της δημοτικής μας ποιήσης και αποτυπώνουν την αγάπη του ανθρώπου για τη φύση το περιβάλλον τα ποτάμια και τις πηγές του νομού μας.
Για την προστασία των ποταμών & πηγών
2-5 Ιουνίου 2008
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Δευτέρα : 2/6/08. 12.30 π.μ. Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.
Τρίκκης και Σταγών για τα θύματα της Καταστροφικής πλημμύρας των Τρικάλων το 1907.
8.30 μ.μ. Χαιρετισμός εκπροσώπου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικάλων και έναρξη του 1ο Φεστιβάλ Νερού –Τρίκαλα- Πόλη των Τριών Ποταμών.
Τετάρτη : 4/6/08. Ώρα 8.00 μ.μ. Παρουσίαση Βιβλίου με θέμα : Τα Ποτάμια των Τρικάλων.
9.00 Μουσική εκδήλωση με Λαγούτο και δημοτικά τραγούδια. για τα ποτάμια.
Πέμπτη: 5/6/08 : Ώρα 8.30 μ.μ Ημέρα του περιβάλλοντος. Προβολή σλάιτς με θέμα «Τα καλά και άσχημα των Ποταμών μας».
9.00 μ.μ. Μ΄ένα κερί στο χέρι.(Πεζογέφυρα Ασκληπιού) Για την καταστροφή του περιβάλλοντος την καταστροφή των ποταμών, νερών και πηγών και για τις ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες, στους ποταμούς, στις πλημμύρες στους πεζόδρομους και τους δρόμους της Ελλάδος.
10.00 μ.μ. Τέλος του 1ο Φεστιβάλ Νερού.
Στο 1ο Φεστιβάλ Νερού συμμετέχουν 1)ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ Για τη προστασία των Ποταμών, Πηγών και Νερών.2)ΠΕΖΗ για τα Δικαιώματα των Πεζών. 3)ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ για τη Διάσωση των Ψαρότοπων Ν. Τρικάλων. 4)ΚΙΒΩΤΟΣ. Οικολογική Ομάδα Περιβάλλοντος. 5) ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Τρικαλινών Δημιουργών.6) ΠΕΛΑΡΓΟΣ Ομάδα για τη σωτηρία των Υγρότοπων. 7)ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Τρικάλων. 8) ΠΙΝΔΟΣ. Λάτρεις των Ορεινών Δρυμών Τρικάλων.9)ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. 10).ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Για την Προστασία των ζώων. 11).ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ. Για την Πόλη, τον Πολίτη και τον Πολιτισμό. 12)ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος. 13)ΑΣΚΛΗΠΙΙΑΔΕΣ Πρωτοβουλία για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης στηρίζουν τις εκδηλώσεις για το νερό και το περιβάλλον του 1ου Φεστιβαλ Νερού
14). Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλομανδρίου.
15). Ομάδα ερασιτεχνών ψαράδων Τρικάλων.
16). Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας»
17). Σ.Ο.Χ.Τ. Σύλλογος Ορειβασίας χιονοδρομίας Τρικάλων.
18). Φίλοι του Κόζιακα.
19).Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Τρικάλων).
20).Μέλη του Φωτογραφικού εργαστηρίου του Π.Ο.Δ.Τρικάλων
Ώρες Λειτουργίας 10η π.μ.έως 2.00 μ.μ. & 7 μ.μ έως 10 μ.μ