Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Συμβολικό Φινάλε με αναμμένα κεράκια



1o Φεστιβάλ Νερού


Παρά το βριχερό καρό (απογευματινές ώρες) οι επισκέπτες που επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία μέσα από τις δραστηριότητες 15 περιβαλλοντολογικών, πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων, και άλλων κινήσεων να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφίσες, βιβλία, έντυπο ενημερωτικό υλικό τόσο για την περιβαλλοντολογική καταστροφή και ιδιαίτερα των τριών μεγάλων ποταμών του νομού μας, όσο και για την έλλειψη των αποθεμάτων του νερού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία επίσης να αναπολήσουν μέσα από το φωτογραφικό υλικό εικόνες από την εποχή της οικολογικής αθωότητας, τότε που υπήρχε άμεση επαφή με το πόσιμο νερό και η βρύση της κάθε συνοικίας των Τρικάλων αποτελούσε ένας τόπο συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων. Να δουν παλιά πέτρινα γεφύρια που είναι μοναδικά στο νομό μας και άλλα τοπία και ορεινούς δρυμούς και να χαρεί την ομορφιά τους.

Εικόνες από τα παλιά Τρίκαλα και τα καθαρά ποτάμια που έκανε πολλούς Τρικαλινούς να αναπολήσουν την εποχή των παιδικών τους χρόνων. Επίσης εικόνες από την καταστροφική πλημμύρα το 1907 που κατάστρεψε ολοκληρωτικά τα Τρίκαλα. Εικόνες από πουλιά και υδρόβια ζώα που έχουν εξαφανιστεί, όπως της βρίδας του Ληθαίου και άλλα πολλά ζώα και πτηνά που έχουν χαθεί εντελώς από τα ποταμιά μας.

Εικόνες με παλιούς ποδηλατιστές, τότε που το ποδήλατο ήταν το μοναδικό μέσο μετακίνησης και η αγορά του είχε την αξία της αγοράς ενός αυτοκινήτου σήμερα. Τα παλιά Τρίκαλα με τους μεγάλους υδρότοπους των ποταμών όπου σήμερα η μανία της αντιπαροχής, της παράνομης κατάληψης και της παράνομης καταπάτησης έχει σχεδόν εξαφανίσει πολλούς από αυτούς του ζωικούς πνεύμονες της πόλης και έχει δημιουργήσει μια απίστευτη βαρβαρότητα τόσο σε οικιστικό επίπεδο, μετακίνησης, στάθμευσης αλλά και μεγάλης περιβαλλοντολογικής ρύπανσης, όπου οι συνέπειες τους έχουν φτάσει μέχρι το πιάτο μας, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, και σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης των ποταμών όπως είναι το ψάρεμα, να δούνε τη βαρβαρότητα που υπάρχει απέναντι στα ζώα τα οποία πολλές φορές αυτό το γεγονός το αγνοούμε, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, βασανισμού και φρικτού θανάτου. Να δουν έργα τέχνης (ζωγραφικής) με θέματα παρμένα από τις ομορφιές της φύσης. Την καταστροφή των νεοκλασικών και των αρχαιολογικών χώρων μας κ.α.

Τέλος να δει τα ποτάμια τα πρώτα μνημεία του θεσσαλικού πολιτισμού και ιδιαίτερα του Τρικαλινού πολιτισμού τα οποία έχουν υποστεί τόση βαρβαρότητα και ρύπανση και καταστροφή που αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν το νερό που είναι το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής να δέχεται τέτοια κακοποίηση και ο άνθρωπος να μην αντιδρά με το ανάλογο τρόπο.

Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αγαπώ την πόλιν», φορέας διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Νερού –Τρίκαλα- Πόλη των Τριών Ποταμών και η Επιτροπή του Φεστιβάλ ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, τον Δήμο Τρικάλων, τους Χορηγούς, τον Τρικαλινό τύπο, τις Τρικαλινές ιστοσελίδες, τα τοπικά και θεσσαλικά κανάλια που κάλυψαν τις εκδηλώσεις και όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο και με εθελοντική εργασία αυτή την πρώτη μικρή αρχή εκδήλωση - γιορτή έμπρακτης αγάπης για τα ποτάμια του νομού μας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αγαπώ την Πόλιν».1ο Φεστιβάλ Νερού –Τρίκαλα-Πόλη των Τριών Ποταμών Τηλ. 2431033259 & info@agapo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου