Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τρίκαλα η Πόλη των Τριών Ποταμών


Εκδήλωση-Γιορτή
Για την προστασία των ποταμών & Πηγών.


«Νερό αρχή των Πάντων» Θαλής ο Μιλήσιος

Το νερό στοιχείο Ζωής και αρχή όλων των πραγμάτων κατά το Θαλή τον Μιλήσιο, άμεσα συνδεδεμένο με τις ανάγκες και τη λειτουργία κάθε ελληνικής πόλης, καθώς με αυτό αφενός εξασφαλιζόταν η διαβίωση και η υγιεινή ζωή των κατοίκων κι αφ΄ετέρου ο εξαγνισμός κι η κάθαρση των μιασμάτων στα θρησκευτικά δρώμενα και άλλες καθαρτήριες τελετές.

Το νερό στοιχείο και πηγή προέλευσης και ανάπτυξης των περισσότερων πολιτισμών του κόσμου. Στοιχείο και πηγή ανάπτυξης του θεσσαλικού πολιτισμού και της Πόλης των Τρικάλων με τον Ληθαίο και Πηνειό ποταμό. Ο Θεσσαλικός πολιτισμός οφείλει την ανάπτυξη του, σε αυτές τις πλούσιες υδάτινες πηγές και το πλήθος των ποταμών που διέσχιζαν τη θεσσαλική πεδιάδα.
Αυτοί οι υδάτινοι πόροι (ποτάμια-πηγές) σήμερα καταστρέφονται καθημερινά κάτω από την αδιαφορία των πάντων. Και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή όλη αυτή η καταστροφή των ποταμών θα στραφεί εναντίον μας. Ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα λειψυδρίας και μεγάλης ρύπανσης των ποταμών και νερών και όλοι μιλούν πια ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι ο πόλεμος του νερού.

Αυτό το περιβαλλοντολογικό έγκλημα με την καταστροφή των ποταμών και των νερών εν γένει είναι πρωτοφανές για το σημερινό «πολιτισμένο» κόσμο. Από την Αρχαιότητα ο κόσμος συνέδεσε την ύπαρξη της ζωής του με την ύπαρξη των ποταμών για αυτό το λόγο θεοποίησε το ποτάμι και όχι μόνο, αλλά δημιούργησε και πλήθος προστατριών (νύμφες-νεράιδες ) για την προστασία και σωτηρία των ποταμών.
Το πρώτο αυτό Φεστιβάλ Νερού – Τρίκαλα - Η πόλη των Τριών Ποταμών, σκοπό έχει με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες να προωθήσει την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης οικολογικής ευαισθητοποίησης και να μας υπενθυμίσει το γεγονός ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος, δημιουργίας - του σύμπαντος - το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους ποταμούς, τα βουνά, τα δάση, τα πουλιά και τα ζώα.
Το Ποτάμι, τα ποτάμια του νομού μας δέχτηκαν τα τελευταία 30 χρόνια μια πρωτόγνωρη εγκληματική βαναυσότητα με δράστη κυρίως τον άνθρωπο και έγινε το ποτάμι το μεγάλο θύμα, άλλοτε από την ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών,(κοπή δέντρων-πυρκαγιές) άλλοτε από την εξάντληση των υδάτινων πηγών και άλλοτε από την αυξανόμενη τοξική ρύπανση η οποία δεν έχει τέλος.
Το 1ο Φεστιβάλ Νερού απευθύνει κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία των ποταμών και καλούμε όλους να συμμετάσχουν σ΄αυτό το φεστιβάλ για να ενώσουμε όλοι μαζί αυτή την κραυγή αγωνίας και ανησυχίας, γιατί χωρίς ποτάμια δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει ζωή.
Το «Φεστιβάλ Νερού». Τρίκαλα. η Πόλη των Τριών Ποταμών, φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη γιορτή αγάπης προς το περιβάλλον έμπρακτης αγάπης και ενδιαφέροντος για τους ποταμούς του νομούς μας και συγχρόνως να επανασυνδέσουμε τη ζωή μας με πλείστες χαρές που προσέφεραν και προσφέρουν ακόμη και σήμερα τα ποτάμια μας.
Το Φεστιβάλ Νερού, σκοπό έχει ακόμη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παγκόσμια κρίση νερού, ρύπανσης και έλλειψη υδάτινων πόρων, η οποία κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερη. Να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για Καλό και Καθαρό νερό. Για ένα αγαθό που πλέον δεν το αντλούμε κατευθείαν από τις πήγες (βρύσες) όπως γινόταν παλιότερα αλλά από ένα δίκτυο το οποίο πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες κακοσυντήρησης, δηλητηριάσεων και άλλων απρόβλεπτων κινδύνων.
Καλούμε φορείς, συλλόγους, οικολογικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσει κ.ά. που αγωνίζονται για την προστασία των ποταμών και του περιβάλλοντος εν γένει χώρου. Φορείς σύλλογοι, οργανώσεις κ.ά που ασχολούνται και προωθούν μορφές μετακίνησης ενασχόλησης και εναλλακτικής διασκέδασης των ποταμών, ψυχαγωγίας, διατροφής, πολιτισμού και άλλες μορφές υποστήριξης και είναι συμβατές με την προστασία των ποταμών, του νερού και της υγιεινής ζωής. Φορείς σύλλογοι οργανώσεις κ.α. που η παρουσία τους θα συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο σ΄όλα τα παραπάνω να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου