Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η Έναρξη του 1ο Φεστιβαλ Νερού


Σήμερα το απόγευμα 8μ.μ στη Κεντρική Πλατεία

Σήμερα την 8η μ.μ ώρα θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της μεγάλης καταστροφής το 1907 από την πλημμύρα του Ληθαίου. 8.30.μμ θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κηρύσσοντας τη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Νερού – Τρίκαλα Πόλη των Τριών ποταμών.
Στα περίπτερα του φεστιβάλ φιλοξενούνται πολλά ειδικά αφιερώματα με φωτογραφικό υλικό που έχουν σχέση με την ιστορική μνήμη των Τρικάλων, ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος μας ταξιδεύει μέσα από το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο και μας ξεδιπλώνει την ιστορία του πόσιμου νερού στα Τρίκαλα.
Οι φίλοι του Ποδηλάτου επίσης μας ταξιδεύουν στο παρελθόν με εικόνες των πρώτων ποδηλατιστών, τότε που η αγορά ενός ποδήλατου ήταν ταυτόσημη με την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σκηνές και εικόνες που μας παραπέμπουν σε μια πόλη που όλη αγαπήσαμε.
ΠΙΝΔΟΣ για τη διάσωση των ορεινών δρυμών και ο Λαογραφικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαρδικίου θα μας ταξιδέψουν με τον φωτογραφικό φακό του Σωτήρη Γοργογέτα σε μια διαδρομή με τα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, τις νεροσυρμές, πηγές κ.α. του νομού Τρικάλων. Μια διαδρομή που μας βάζει συγχρόνως μπροστά στις τεράστιες ευθύνες που πρέπει να επωμιστούμε όλοι μας για να προστατέψουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο και να τον αναπτύξουμε όσο μπορούμε καλυτέρα.
Ο Στέλιος Βάσκος μας οδηγεί σε μια πρωτότυπη ποδηλατοπορεία με οδηγό την ιστορία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή και την ιστορία του ποδηλάτου με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο και μια σπάνια συλλογή από ποδήλατα που έγραψαν ιστορία στη πόλη μας και πολλά όλα που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι επισκέπτες του φεστιβάλ από τον πανελλήνιο πρωταθλητή της ποδηλασίας μας.
Ο Νίκος Σαλέπης με τη φωτογραφική του μηχανή μας δείχνει πόσο ανόητοι είμαστε οι περισσότεροι όταν αφήνουνε αυτόν των πλούτο των ποταμών να καταστρέφεται και το χειρότερο μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι πρέπει επιτέλους ανησυχούμε για αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή. Μας ξεναγεί επίσης στα άγνωστα μονοπάτια και μας δείχνει την ομορφιά του ψαρέματος που μπορεί ο καθένας να απολαύσει όταν κάνει πραγματικό φίλο το ποτάμι.
Το Αγαπώ την Πόλιν προβάλει εικόνες από την καταστροφή των Τρικάλων το 1907. Μια καταστροφή και περιβαλλοντολογική καταστροφή που συνέβη από τον Πλημμυρισμένο Ληθαίο, που προκλήθηκε από την αλόγιστη παρέμβαση των ανθρώπων. (όπως γίνεται σήμερα με άλλους ποταμούς των Τρικάλων,) για παράδειγμα τον Αγιαμονιώτη και τον Πηνειό και άλλων παραποτάμων, οι οποίοι από την αλόγιστη ρύπανση και τις ανεξέλεγκτες χωματερές και επιχωματώσεις στενεύουν επικίνδυνα το ρου των ποταμών κι αν δεν προσέξουμε ο κίνδυνος μιας καταστροφικής πλημμύρας είναι πολύ μεγάλος.
Φωτογραφίες, έργα τέχνης από τους Τρικαλινούς δημιουργούς των Τρικάλων με θέματα παρμένα από τη φύση και την οικολογία, Φωτογραφικό υλικό από τη Φωτογραφική λέσχη και άλλο ενημερωτικό υλικό, κ.ά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου