Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

1ο «Φεστιβάλ Νερού»

Τρίκαλα
Η Πόλη των Τριών Ποταμών

Για την προστασία των ποταμών & πηγών.

Φετινά αφιερώματα :

Η Πλημμύρα το 1907

1)Εκδήλωση μνήμης της καταστροφής των Τρικάλων το 1907.
2)Παλιές βρύσες των Τρικάλων.
3)Ο Ληθαίος το Ποτάμι της Ειρήνης κ.α

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων (2007) από τη μεγάλη πλημμύρα και την καταστροφή των Τρικάλων η Εταιρία Πολιτιστικής Παρέμβασης. «Αγαπώ την Πόλιν», διοργανώνει στα πλαίσια του 1ου «Φεστιβάλ Νερού», έκθεση φωτογραφίας με θέμα : Η μεγάλη καταστροφή των Τρικάλων που συνέβη Δευτέρα προς Τρίτη 4-5 Ιουνίου το 1907. Η εκδήλωση - μνήμης θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου την 2/6/2008.



Σκοπός της εκδήλωσης μνήμης της καταστροφής των Τρικάλων είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, γιατί η καταστροφή των ποταμών και του περιβάλλοντος χώρου και άλλων υδάτινων μορφών και πηγών ζωής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Κεντρικό φετινό σύνθημα θα είναι ο «Ληθαίος το ποτάμι της Ειρήνης», ένα ποτάμι που χάριζε την ειρήνη στους ανθρώπους με τις ιαματικές τους πηγές και την πλούσια φαρμακευτική βιοποικιλία της βλάστησής του, αλλά και πολλές άλλες εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Το 1907 ύστερα από ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις, αποψίλωση των βουνών με κοπή εκατοντάδων δέντρων, διαρρύθμιση και εμπόδιση της ροής και κοίτης του ποταμού με ανεξέλεγκτα φράγματα και επιχωματώσεις έγινε δυστυχώς ο Ληθαίος «Το ποτάμι της οργής» με εκατοντάδες ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.
Μια οργή που συντέλεσε στην πλήρη καταστροφή της πόλης των Τρικάλων και όχι μόνο. Μια καταστροφή η οποία έχει καταγραφή στη μνήμη των ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή της πόλης και στην μνήμη των σημερινών Τρικκαίων ως απλά μια πλημμύρα το 1907, αλλά χωρίς λεπτομέρειες και τις αιτίες εκείνης της καταστροφής οι οποίες ελάχιστες είναι σήμερα γνωστές και ως ιστορικό γεγονός ανύπαρκτες σχεδόν οι αναφορές στην επίσημη και ανεπίσημη ιστοριογραφία της Ελλάδος. Και αποτελεί παράδοξο να έχει καταγραφεί, για παράδειγμα, αυτό το μεγάλο γεγονός της καταστροφής των Τρικάλων και να το αναφέρει μόνο η μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Καθολικής εκκλησίας.


Το «Φεστιβάλ Νερού» σκοπό έχει να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την σωτηρία των πολλών ποταμών που διασχίζουν το νομό Τρικάλων, όπως το Ληθαίο ποταμό, το οποίο είναι ένα ποτάμι σύμβολο για την σωτηρία των ποταμών, με τις προστάτριες νύμφες του Ληθαίου και τις νεράιδες προστάτριες των νερών και λιμνών, τον Ασκληπιό που λατρεύτηκε για εκατοντάδες χρόνια σαν θεός προστάτης της Υγείας και σωτήρας των ανθρώπων (τα νερά του απάλυναν-«έδιναν Λήθη» στις ωδίνες των αρρώστων) και μία νύμφη εξ αυτών (προστάτρια του ποταμού) η Τρίκκα (Tricca) οφείλει και το αρχαίο όνομά της η πόλη των Τρικάλων. Μια πόλη που δικαίως περηφανεύεται ότι είναι η Πόλη των Τριών Ποταμών καθώς είναι μια πόλη που τη διασχίζουν 3 μεγάλα ποτάμια και πολλοί άλλοι παραπόταμοι.
Αυτό το1ο «Φεστιβαλ Νερού» για την Σωτηρία των Ποταμών και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν σκοπό έχουν επίσης να αναδείξουν τα προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα με την καταστροφή των ποταμών και του περιβάλλοντος χώρου. Γιατί ο άνθρωπος καταστρέφει τα ποτάμια που είναι πηγής ζωής και το νερό το κύριο συστατικό της ύπαρξή του; Τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων, την ρύπανση των ποταμών και της καταστροφής της υδρόβιας ζωής που αναπτύσσεται μέσα στους ποταμούς.
Τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να σταματήσουν οι καταστροφικές συνέπειες από τη ρύπανση των ποταμών που άρχισαν ήδη να χτυπούνε έντονα την πόρτα μας κ.ά. Να προτείνει λύσεις και να ενισχύσει μορφές μετακίνησης, ενασχόλησης και εναλλακτικής διασκέδασης των ποταμών και νερών και επειδή όλα αυτά τα προβλήματα και ελλείμματα δεν είναι προβλήματα που προέρχονται μόνο από τις θελήσεις κάποιων άγνωστων δυνάμεων, αλλά και από την αδιαφορία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας είναι λογικό ότι αυτή την καταστροφή μόνο η κοινωνία μπορεί και πάλι να τη σταματήσει.
Για αυτό το λόγο σ΄αυτό το «Φεστιβάλ Νερού» για την σωτηρία των ποταμών μπορούν να συμμετέχουν φορείς, σύλλογοι, οικολογικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσει κ.ά. που αγωνίζονται για την προστασία των ποταμών και του περιβάλλοντος εν γένει χώρου. Φορείς σύλλογοι, οργανώσεις κ.ά που ασχολούνται και προωθούν μορφές μετακίνησης ενασχόλησης και εναλλακτικής διασκέδασης των ποταμών, ψυχαγωγίας, διατροφής, πολιτισμού και άλλες μορφές υποστήριξης και είναι συμβατές με την προστασία των ποταμών, του νερού και της υγιεινής ζωής. Φορείς σύλλογοι οργανώσεις κ.α. που η παρουσία τους θα συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο σ΄όλα τα παραπάνω.
"Φεστιβάλ Νερού Τρίκαλα. Η Πόλη των Τριών Ποταμών". Για την Προστασία των Ποταμών. "Αγαπώ την Πόλιν" www.agapo.gr - Πληροφορίες-Συμμετοχή-Βοήθεια-Χορηγοί : Τηλ. 2431033259 & info@agapo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου