Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Άρχισαν οι προετοιμασίες με πολλές εκδηλώσεις


2ο Φεστιβάλ Νερού 2009


Τρίκαλα


Η πόλη των Τριών Ποταμών


10 - 13 Ιουνίου 2009

(Κεντρική Πλατεία)


Μουσικές νερού, ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις φώτο-ζωγραφικής-βιβλίων, χορευτικά συγκροτήματα, ταινίες με θέμα το νερό, προβολές ντοκιμαντέρ και προβολή των υδάτινων μνημείων του νομού μας, η «ιστορία του νερού της πόλης», εκδηλώσεις για τα παιδιά, μαθήματα-σεμινάρια, «Εθελοντές αγάπης» και «Τραπεζώματα αγάπης», εκθέση δραστηριοτήτων πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών και οικολογικών συλλόγων και οργανώσεων, παζάρι με οικολογικά προϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά είναι μερικές από τις εκδηλώσεις και δράσεις του φετινού 2ου Φεστιβάλ 2009 Νερού στα Τρίκαλα.

Άρχισε ήδη να ετοιμάζετε το 2ο συναρπαστικό ταξίδι του νερού, τόσο μέσα από την ιστορία, την πορεία, τη σημασία, τη παραγωγική διαδικασία στη ζωή του ανθρώπου, όσο και στις επιπτώσεις που έχει η περιβαλλοντολογική μόλυνση, η κατασπατάληση των υδάτινων πόρων που έχουν επιφέρει τόσο σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην καθημερινή ζωή του πολίτη, αλλά και στην ύπαρξη του ίδιου του Πλανήτη.

Το νερό έχει αναγνωριστεί από την αρχή του κόσμου ως η βασικότερη πηγή της έμβιας ζωής του Πλανήτη μας. Αυτό το βασικό αγαθό και στοιχείο της ζωής σήμερα κινδυνεύει, από μία Ύβρη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι εναντίον του και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, βιολόγοι και κοινωνικοί αναλυτές που προεξοφλούν ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι ο πόλεμος του νερού, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι μπορούμε - στο χέρι μας είναι - να τον αποφύγουμε.

Στα Τρίκαλα, έχει μια ιδιαίτερη σημασία το νερό, διότι ήταν και είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη και την ιστορία αυτής της Πόλης. Το νερό από την αρχαιότητα ήταν η ζωοποιός δύναμη ενός αρχαίου θεού της Υγείας, του Ασκληπιού και η πόλη ήταν κυριολεκτικά περιτριγυρισμένη από δεκάδες μικρο-λίμνες, ποτάμια, πηγές και πλούσιους υγρότοπους. Άλλωστε και σήμερα, την ονομασία τη πόλης «Τρίκαλα», οι Τρικαλινοί τη συνδέουν με τα τρία καλά και ένα από αυτά θεωρούν το πολύ, το καλό και το καθαρό νερό της πόλης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας άρχισαν ήδη να παρατηρούνται τα πρώτα σημαντικά ελλείμματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οι θεσσαλικές πόλεις και οι δήμοι ζουν τις πρώτες αψιμαχίες αυτής της έλλειψης και ενός επερχόμενου πολέμου, όπως το περσινό καλοκαίρι που έφερε αντιμέτωπους τόσο τα θεσσαλικά διαμερίσματα , όσο και μεγαλύτερα διαμερισμάτα, όπως της Δυτικής Ελλάδος με την Ανατολική Ελλάδα που χρόνια τώρα ερίζουν για νερό του Αχελώου ποταμού.

Το 2ο φεστιβάλ νερού φιλοδοξεί φέτος να γίνει και πάλι ένα σημείο αναφοράς με μια Γιορτή Ειρήνης, με σύμβολο τον Ληθαίο Ποταμό, ο οποίος προμήθευε με τροφή από τους βιότοπους-υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής και γιάτρευε -Λήθη από τους πόνους των ασθενειών τους ανθρώπους. Φιλοδοξεί να γίνει μια γιορτή Αγάπης για την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων σ΄ολόκληρη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις, δράσεις, και πολιτιστικές παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλουν με την παρουσία τους τόσο σε προβληματισμό για την περιβαλλοντολογική καταστροφή, αλλά και τα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε για την προστασία των ποταμών και των άλλων πηγών και ροών νερού της πόλης, του νομού και της υπόλοιπης Ελλάδος. Προτάσεις επίσης συμβολής και ανάδειξης των ιδιαίτερων και εναλλακτικών μορφών χρήσης του νερού, στην τροφική αλυσίδα, στην παραγωγική διαδικασία, στην ψυχαγωγία, στην διασκέδαση και άλλων μορφών ενασχόλησης και χρήσης που κάνουν το νερό τον πολυτιμότερο φίλο του ανθρώπου και το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής.

Μερικές από τις φετινές εκδηλώσεις και δράσεις μας θα είναι : Μουσικές νερού, ομιλίες, εκθέσεις φωτο–ζωγραφικής-βιβλίων, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, ταινίες νερού και ντοκιμαντέρ, προβολή των υδάτινων μνημείων του νομού μας, η «ιστορία του νερού της πόλης», εκδηλώσεις για τα παιδιά, «Εθελοντές αγάπης» και «Τραπεζώματα αγάπης» κ.ά.. Σας προσκαλούμε όλους δε θέλουμε να λείπει κανείς από αυτή τη Γιορτή του Νερού που σημαίνει μια μεγάλη γιορτή για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος στο 2ο Φεστιβάλ Νερού 2009. Τρίκαλα. Η πόλη των Τριών Ποταμών : Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικής Παρέμβασης «Αγαπώ την Πόλιν». Νέα-Πληροφορίες και συμμετοχές-προτάσεις, εθελοντές στο info@agapo.gr. Τηλ. 2431033259 : www.waterfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου