Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

22 Μαρτίου Ημέρα Νερού


Λόγος πανηγυρικός της ημέρας


Μία μέρα αφιερωμένη στο νερό δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει ανάχωμα στις 365 μέρες κακοποίησης του νερού.


Εδώ και δεκαετίες αποτελεί μόνιμο αίτημα των λαών η «άμεση» διαχείριση του νερού από τις τοπικές κοινωνίες, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της καθεμίας, ώστε να γίνει εφικτή η ελάχιστη πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό και στοιχειώδη αποχέτευση, αλλά και όλοι υδάτινοι χώροι Ποτάμια, λίμνες, θάλασσες κ.α., να γίνουν χώροι χαράς διασκέδασης, ψυχαγωγίας, και άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα λήγει και τo «5o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό», στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελεί και αυτό μία ευκαιρία για στήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών να θεσπίσουν συμμετοχικά και δημοκρατικά συστήματα διαχείρισης του νερού. Τα συστήματα αυτά, μπορούν να φέρουν μια αλλαγή στη διαχείριση των υδάτων και μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά μόνο αν είναι αποτελεσματικά, να σέβονται τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και να σχεδιάζονται με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης κακοποίησης και έλλειψης νερού, αποδεικνύονται τα παιδιά, καθώς ένα στα πέντε παιδιά του πλανήτη στερείται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για να ζήσει, δηλαδή 20 λίτρα καθαρού νερού την ημέρα. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά γίνονται εύκολα θύματα ασθενειών, όπως η διάρροια και ο τύφος, ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από έλλειψη καθαρού νερού έχει αγγίξει τον τρομακτικό αριθμό των 6.000 παιδιών κάθε μέρα!

Παράλληλα, η έλλειψη αποχέτευσης, όχι μόνο προκαλεί τη διάδοση ασθενειών, όπως η δυσεντερία και ο τύφος, αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνει τη θέση των κοριτσιών και νέων γυναικών που αναγκάζονται, ελλείψει φυσιολογικής τουαλέτας, να αφοδεύουν μόνο τη νύχτα και σε απομονωμένα μέρη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της UNICEF, μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και γυναικών δέχονται επιθέσεις ληστών ή βιαστών στα απομονωμένα αυτά σημεία, και για το λόγο αυτό η ύπαρξη στοιχειώδους αποχέτευσης στους δημόσιους χώρους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την υγεία, μα και για την ίδια την ασφάλειά τους.

Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005-2015 ως τη «Διεθνή Δεκαετία για Δράση», απευθύνοντας έκκληση για συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, αν δε ληφθούν άμεσα μετρά σύμφωνα με τους επιστήμονες ως το 2015 θα υπάρχουν 2,4 δις άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδες καθαρό νερό και αποχέτευση.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η περιβαλλοντολογική ρύπανση του νερού που υφίσταται στους περισσότερους ποταμούς της Ελλάδος, στις θάλασσες, τις λίμνες, ακόμη και στις φυσικές πηγές του νερού. Η κακοποίηση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό μπορεί να το δει κανείς καθημερινά κοιτώντας τα ποτάμια της πόλης των Τρικάλων αλλά και ευρύτερα του νομού Τρικάλων για να διαπιστώσει σε τι οικτρή κατάσταση και πόσο ανυπεράσπιστο ακόμη είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου το νερό.

Αν δε πάρουμε το γρηγορότερο μέτρα για το πολύτιμο αυτό αγαθό της ζωής και του περιβάλλοντος χώρου είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η φύση θα μας εκδικηθεί με το σκληρότερο τρόπο, με αυτή την έννοια μπορούμε να στρέψουμε τα μάτια και στο Διεθνές Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας από τους συμμετέχοντες... την απαιτούμενη σοβαρότητα και όχι μόνο ευχολόγια..

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, η ετήσια κατανάλωση νερού ξεπερνά τα 800 κυβικά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από 600 κυβικά ανά κάτοικο. Στην Ελλάδα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η βιομηχανοποίηση της γεωργίας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους υδάτινους πόρους αφού συνεχώς η ζήτηση για καθαρό νερό συνεχώς αυξάνεται.

Αν δε σταματήσει ο ανεπτυγμένος κόσμος να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα τα αποθέματα νερού, τους ποταμούς και τις θάλασσες και κάθε μέρα οι άνθρωποι να τροφοδοτούν με ρύπους τα διάφορα στάδια του κύκλου του νερού, από παροχέτευση λυμάτων αγωγών στη θάλασσα μέχρι ρίψη επικίνδυνων χημικών στα ποτάμια μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η ανάγκη για εξοικονόμηση του νερού, η υπεράσπιση και η προστασία όλων των υδάτινων πόρων είναι μεγαλύτερη και επιτακτική σήμερα όσο ποτέ.

Φίλοι των Ποταμών Ελλάδος.

Ερασιτέχνες ψαράδες Τρικάλων

2ο Φεστιβάλ Νερού-Τρίκαλα 2009

«Κιβωτός» Κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου